Lyndwing Creatieve Therapie

Dit misverstand steekt steeds maar weer de kop op

Art - Vrouw

Onlangs kreeg ik een mail van iemand die mijn gratis test heeft gedaan (nog niet gedaan? Vraag hem hier aan). Ik was heel blij te lezen dat ze al heel wat inzichten had opgedaan dankzij deze test en de bijhorende infomails. Toch kwam er ook weer een misverstand naar boven, en ze is zeker niet de enige die deze had. Daarom dacht ik: ik haal het even aan in mijn hersenspinsels. Want dit komt zo vaak terug dat jij er waarschijnlijk ook zo over denkt.

Introverten zijn verlegen en hebben weinig zelfvertrouwen

Denk jij dit ook? Ik vroeger alvast wel. Tot ik me wat meer ging verdiepen in de materie. Dan leerde ik het volgende: de opdeling introversie/extraversie gaat eigenlijk enkel over je energiebalans. Met andere woorden: waar haal je energie uit? Bij introverten is dit uit alleen zijn, rustige omgevingen opzoeken, je ergens in verdiepen, … Bij extraverten is dit net het omgekeerde. Namelijk in groep zijn, veel externe prikkels opzoeken, entertainen, … (natuurlijk zijn er individuele verschillen! Lees mijn blog over dit onderwerp hier). Maar het gaat ook over de tegenovergestelde vraag: waar loopt je batterij van leeg? Bij introverten loopt de batterij net leeg van in groepen zijn, veel prikkels om zich heen te hebben en in de spotlights te moeten staan.

Hoe komt het dan dat bijna iedereen denkt dat introverten verlegen zijn en weinig zelfvertrouwen hebben? Een eerste aspect is dat de verlegen introverten veel meer opvallen in onze extraverte maatschappij, omdat zij zo anders zijn. Maar niet elke introvert is verlegen.

Een tweede aspect is dat dit voor veel introverten effectief zo is. Velen van ons zijn verlegen en hebben weinig zelfvertrouwen (zo was trouwens ik ook!), omdat we dit zo (onbewust) aangeleerd hebben in ons verleden. Velen van ons hebben helaas het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, omdat ze steeds maar weer te horen krijgen dat ze te stil zijn, zich meer moeten profileren, meer naar buiten moeten komen, … Maar omdat dit geen dingen zijn die in onze natuur liggen, genieten we daar niet van, lukt het ons ook vaak niet en hebben we het gevoel dat we niet normaal zijn. Dit terwijl 1/3de van de wereldbevolking introvert is! 😯

Het komt ook omdat onze maatschappij zeer extravert gericht is: je moet je profileren op het werk en in de klas, anders toon je geen ambitie. Je moet een giga grote vriendenkring hebben, anders ben je asociaal. Je moet graag naar feestjes gaan, want dat is toch dé manier om je te amuseren?! Je moet het druk, druk, druk hebben, anders ben je een luiaard. Dit zijn maar enkele van de (onbewuste) waarden die ons door het opgroeien in deze maatschappij worden ingeprent en aanvoelen als de norm. Maar weet je, het zijn waarden. En waarden zijn voor iedereen persoonlijk. Maar ook dit zorgt er voor dat je je een vreemde eend in de bijt gaat voelen als je niet aan deze waarden kan voldoen.

En net dat gevoel van niet normaal zijn zorgt er voor dat je zelfvertrouwen steeds opnieuw een deuk krijgt. En dat negatieve zelfwaardegevoel zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat je je zeer zelfbewust bent over alles dat je doet, en hierdoor verlegen overkomt. Maar! (Mijn punt dat ik met dit alles wil maken) Dit is geen inherent onderdeel van introvert zijn!

Het goede nieuws aan dit alles is dat het verlegene en gebrek aan zelfvertrouwen met andere woorden om aangeleerd gedrag gaat. Het is geen onderdeel van je persoonlijkheid! 😊 En iets dat je aangeleerd hebt, kan je ook afleren! En laat dat nu net zijn waar ik mijn nieuwe counselingstraject rond heb ontwikkeld. Meer info rond dit traject kan je hier lezen.­