Lyndwing Creatieve Therapie

Ontdek jezelf

Weet je wat het grootste probleem van iemand met een introverte persoonlijkheid is?
Willen leven als een extravert!

 In dit traject leer je om te leven naar je ware zelf, niet naar hoe anderen willen dat je leeft.

Herkenbaar?

Het is als introvert niet altijd gemakkelijk om te leven in een maatschappij die vooral gemaakt is voor extraverten. De drukte, het moeten sociaal zijn en de oneindige conversaties die over niets gaan (small talk) kunnen je gemakkelijk oncomfortabel maken en er voor zorgen dat al je energie op geraakt.

Vaak is ons al van kinds af aan druk opgelegd om anders te zijn dan wie we werkelijk zijn. Leerkrachten vonden dat we meer moesten zeggen tijdens de lessen en ouders wilden dat we meer hobby’s en vrienden hadden zodat we onze tijd ‘nuttig’ konden besteden. Maar het is juist dit dat ervoor gezorgd heeft dat wij, introverten, ook vaak verlegen geworden zijn en een laag zelfbeeld hebben.

Tina Mountain Cloudy

Het lijkt hopeloos

Het verleden heeft er duidelijk voor gezorgd dat je je minderwaardig bent beginnen voelen in sociale situaties. Waarom zou er schijnbaar niemand anders zijn die hier last van heeft? Het moet wel aan jezelf liggen, niet?

 • Je voelt je verschrikkelijk uitgeput na een avondje stappen, ook al heb je je goed geamuseerd.
 • Je kan nooit op je woorden komen als collega’s of kennissen een small talk gesprek met je aan willen gaan. Deze gesprekken eindigen dan ook vaak heel snel in een pijnlijke stilte.
 • Tijdens vergaderingen op het werk heb je vaak moeite met de snelheid van het gesprek. Je kan niet tijdig een zinnige opmerking bedenken waardoor je vaak stil blijft. Iets wat ook vaak op je evaluatie terug komt.
 • Je weet niet goed hoe je met anderen moet omgaan, want die anderen komen vaak veel te druk en oppervlakkig op je over.

Wat als...

Maar het hoeft helemaal niet zo negatief te zijn! Hoe geweldig zou het zijn als je toch gewoon jezelf kan zijn met een zelfvertrouwen dat bij jou past (onafhankelijk van wat anderen erover denken).

Ik heb het dan niet over het extraverte “kijk naar mij!”-imago dat ons voorgeschreven wordt door onze maatschappij. Want echt, het is niet omdat je introvert bent, dat je ook verlegen moet zijn en jezelf steeds moet wegcijferen. In tegendeel. Je sterktes zijn niet te onderschatten!

 

Is er dan toch hoop?

Eigenlijk wil je niet liever dan mee kunnen draaien in deze extraverte maatschappij. In het ideale scenario zou je zelfs willen floreren in sociale situaties.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende:

 • Mee kunnen gaan naar feestjes, zonder bang te moeten zijn dat je op het einde van de rit helemaal door je energie heen zit.
 • Gemakkelijk mee kunnen babbelen over koetjes en kalfjes, zonder dat je achteraf nog een hele avond/nacht licht te piekeren over "ik had dat anders moeten verwoorden".
 • Mee kunnen doen in vergaderingen en jezelf meer kunnen profileren. Een baas hebben die trots is op jouw belangrijke input tijdens deze meetings.
 • Talrijke echt diepgaande vriendschappen hebben. Personen die jouw volledig begrijpen en steunen, wat er ook gebeurt.
 • Nog genoeg tijd en energie over hebben om tot rust te komen met een boek, wat tv-kijken, puzzelen of wat het ook is dat je graag in je eentje doet.

Wat is nu echt realistisch?

Heel eerlijk, een extravert kan ik niet van je maken. Dat kan niemand. Als ze jou dat beloven, dan is er maar één oplossing: ren zo snel mogelijk weg!

Introversie is een deel van jouw persoonlijkheid. Het is wie jij diep vanbinnen bent, zonder invloeden van buitenaf. Jouw persoonlijkheid is jouw blauwdruk. Het is wat het is, en dat kan je niet veranderen, hoe hard je het ook probeert. Probeer je het toch, dan zul je vaak belanden bij het befaamde “burn out”-monster.

Wat zal dit traject dan wél voor jou betekenen? Wat ga je na afloop bereikt hebben?

 • Je zal een nog groter begrip krijgen over wie jij vanbinnen echt bent. We gaan samen dieper in jouw persoonlijkheid duiken en alle aspecten verkennen. Je zal te weten komen wat jouw echte superkrachten zijn en waar je minder energie aan moet verspillen.
 • Je zult minder energie verliezen op feestjes, want ik geef je tools mee waarmee je zelf, op elk moment, je energie beter kunt beheren en op pijl houden. Je leert ook je grenzen beter kennen en hoe je deze moet beschermen.
 • Gesprekken voeren zal gemakkelijker gaan, omdat je zelfvertrouwen gegroeid is. Weg met dat lage zelfbeeld!
 • Je zal jezelf beter kunnen profileren op je werk, want je weet waar je sterktes liggen en hoe je dit in je werksituatie kan benutten.
 • Vriendschappen zullen diepgaander en gemakkelijker zijn. Omdat je trouw bent aan jezelf, trek je nu de juiste mensen aan: de mensen die je waarderen om wie je werkelijk bent.
 • Je gaat meer van jezelf gaan houden, wat jou ook gelukkiger maakt. Ook je omgeving zal hier mee van profiteren, want gelukkig zijn schijnt nogal besmettelijk te zijn!
"Vergelijk het met de jaarringen van bomen die elk jaar dezelfde cirkel omtrekken, maar wel steeds groter worden. Zo kan een mens iets in haar persoonlijkheid niet helemaal van zich afschudden, maar er alleen maar beter mee leren omgaan."

Wat krijg je in het traject "Ontdek Jezelf"?

 • Je krijgt zes 1-op-1 counseling-sessies van anderhalf uur
  • Deze kunnen doorgaan in mijn praktijk te Adegem (Maldegem) of online via videochat
 • Ik stuur je een link naar een uitgebreide persoonlijkheidstest
  • De resultaten hiervan bespreken we tijdens de eerste sessie
 • Ik maak een samenvatting van jouw persoonlijkheidstype
  • Deze kan je dan raadplegen wanneer je maar wilt
 • Het traject duurt maximum vijf maanden
  • Tussen elke sessie moet er zeker twee weken zitten om alles te laten bezinken en tot inzichten te komen
 • Je investering in jezelf komt op €480
  • Of 5 termijnen van elk €96 (neem hiervoor contact met mij op)
 

Eerst even praten?

Lijkt het je allemaal wel interessant, maar ben je nog niet volledig overtuigd? Je kan ook eerst een kennismakingsgesprek inplannen (in mijn praktijk te Adegem (Maldegem) of online), waarin ik jou persoonlijk en op maat kan uitleggen wat dit traject inhoudt en wat jij er uit kan halen.

Het inboeken gebeurt trouwens volledig online via mijn online agenda. Lekker gemakkelijk!

Dit is voor jouw als...

Dit werkt niet als...

"Met je ware zelf in aanraking komen, moet jouw eerste prioriteit zijn."

Wat meer over mij

Ik ben Tina, en zelf introvert. Al van kinds af aan ben ik misbegrepen en onderschat geweest. Zelfs in die mate dat in het 6de leerjaar het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) letterlijk tegen mijn ouders zei: “van haar hoef je niet te veel te verwachten”. Op mijn stages had ik steeds veel moeite om mij te bewijzen t.o.v. mijn begeleiders. De deuk in mijn zelfvertrouwen werd alleen nog maar groter.

Ook op mijn werk kwam dit negatieve patroon terug. Er werden mij intenties opgespeld die helemaal niet strookten met wat ik bedoeld had. Een collega zij zelfs tegen mij: “toen ik je voor het eerst zag, dacht ik: daar zal niet veel inzitten. Maar ik ben blij dat je veel feller bent dan dat je doet uitschijnen”.

Tijdens mijn depressie kwam dit dan ook echt naar boven: wat moet ik doen zodat anderen mij begrijpen? Waarom kom ik steeds zo fout over op anderen? Ik stapte blijkbaar telkens in een rol waarvan ik dacht dat die van mij verwacht werd, maar die niet echt bij mij paste. Een rol die ik dan ook niet altijd even goed kon blijven spelen, omdat deze zo ver van mezelf lag. Hierdoor zond ik verwarrende signalen uit, met de nodige misverstanden tot gevolg.

Na deze ontdekking volgde een lange periode van zelfzorg, zelfstudie en een moeilijke zoektocht naar mezelf. Wie ben ik nu echt? Wie wil ik zelf zijn? En hoe kan ik dit met meer zelfvertrouwen doen? Het resultaat is ook mijn trots: mijn bedrijfje Lyndwing! Anderen helpen om zichzelf te kunnen zijn, daar word ik oprecht vrolijk van!

Laat mij de persoon zijn die al mijn ervaringen en inzichten met jou deelt, zodanig dat jouw zoektocht niet zo zwaar hoeft te zijn. Een persoon die jou aanmoedigt om helemaal jezelf te zijn, iets wat jou alleen maar mooier maakt. 😉

"De dag dat ik begon te leven, is de dag waarop ik ontdekte hoe geweldig het is om een introvert te zijn."

FAQ

Snel! Ik heb geen wachtlijsten, waardoor een afspraak maken steeds snel kan gebeuren. Ik stuur je na je aanmelding zo snel mogelijk een ruime persoonlijkheidstest door, waarmee je al direct aan de slag kan gaan.

De eerste 1-op-1 afspraak kan meestal* al binnen de paar dagen doorgaan. Geef jezelf natuurlijk ook de tijd om de persoonlijkheidstest door te nemen.

* als ik niet op verlof ben 😉

 

Het is inderdaad waar dat persoonlijkheidstesten mensen in hokjes plaatsen. En het is ook waar dat geen twee personen die een introverte persoonlijkheid hebben dezelfde zijn (gelukkig!).

Ik gebruik een zeer uitgebreide persoonlijkheidstest die gebaseerd is op Myers Briggs’ 16 persoonlijkheidtypes. Er zijn natuurlijk meer dan 16 verschillende persoonlijkheden, daar ben ik me heel hard van bewust. Het neemt echter niet weg dat deze test verschillende goede inzichten in jouw persoonlijkheid kan bieden.

Tijdens onze eerste sessie bespreken we de uitslag van de persoonlijkheidstest. Wat klopt er voor jou en wat vind je juist helemaal niet bij je passen? Het is niet de bedoeling dat je  je achter deze uitslag gaat verstoppen. Het is ook niet zo dat deze uitslag de enige echte waarheid is. Het is een schaal (5 schalen om precies te zijn), en iedereen bevindt zich op een andere positie op deze schaal. Het is aan jou om te bepalen waar je je goed bij voelt, waar je ware zelf ligt. Tijdens deze zoektocht sta ik aan je zijde om je hierin te begeleiden en aan te moedigen.

 

Er waren vroeger verschillende theorieën over persoonlijkheid: vroeger dachten ze dat je wordt geboren als tabula rasa, een onbeschreven blad. Naarmate je opgroeit, onder invloed van je opvoeding, zou je persoonlijkheid tot stand komen. Daarna ontdekte men dat pasgeborenen wel al tekenen van persoonlijkheid tonen (is de baby driftig, rustig, angstig, …). Een andere psychologische stroming ging er dan ook van uit dat alles van je persoonlijkheid al vast lag van bij je geboorte. Nu zijn bijna alle psychologische stromingen het er over eens dat het een mix van de twee is: je wordt reeds geboren met een persoonlijkheid, maar door opvoeding, trauma’s en gebeurtenissen in je leven word je ‘geconditioneerd’. Dit wil zeggen dat er je gedrag wordt aangeleerd dat niet noodzakelijk bij je persoonlijkheid past.

Het probleem hierbij is vaak dat dit aangeleerde gedrag je zuur opbreekt naarmate je ouder wordt. Dit gedrag hielp jou in situaties als kind, maar nu je volwassen bent, zit het je meer in de weg. Je maakt steeds dezelfde ‘fouten’ in je leven en het kost je veel energie om dit gedrag vol te houden.

Daarom is het belangrijk om terug te keren naar wie je was voor deze conditionering, naar de kern van jouw persoonlijkheid. Hoe kan jij leven met zo weinig mogelijk energieverlies en hoe kan jij uit de negatieve spiraal geraken die je leven zoveel moeilijker maakt?

 

De test is zo opgesteld om juist die blinde vlekken op te sporen. Het vraagt je hoe je in verschillende situaties zou reageren, en er zijn net zoveel vragen om te kijken hoe standvastig jouw antwoorden zijn (zo kunnen ze ook jouw geconditioneerde reacties er uit halen).

Het is een lange test, juist om al jouw aspecten van je persoonlijkheid te kunnen onderzoeken op een manier dat een test van 20 vragen niet kan. Het is uiteraard wel belangrijk dat je steeds eerlijk antwoord op de vragen en niet het antwoord aanklikt die je het liefste zou zien bij jezelf. Even belangrijk is dat je zo weinig mogelijk neutrale antwoorden geeft: “ik heb die situatie nog niet (veel) meegemaakt, dus ik zet neutraal”. Probeer op die momenten je de situatie zo goed mogelijk voor te stellen en een antwoord te geven dat past bij hoe je zou reageren.

 

Het is waar dat het internet vol staat met dergelijke tests, om nog maar te zwijgen van de tests in tijdschriften en boeken over dit onderwerp. Meestal bestaan die tests uit een 20-tal vragen (soms zelfs minder). Maar er is meer nodig dan dat om je volledige persoonlijkheid in kaart te brengen.

De test die ik jou laat doen, kan je ook zelf gratis afnemen. De betreffende site doet namelijk een grootschalig bevolkingsonderzoek (over de hele wereld). Maar de detail-informatie die ze hieruit halen is wel betalend en wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Ik heb deze volledige informatie in mijn bezit en heb deze bovendien uitgebreid bestudeerd. Bovendien maak ik zelf een samenvatting van jouw persoonlijkheidstype op basis van wat ik denk dat het belangrijkste is voor jou.

Wat betreft de basisoefeningen: dit traject gaat veel verder dan dat. De oefeningen die je vindt op het internet zijn standaardoefeningen die op de massa zijn gebaseerd. Helaas helpen zo’n oefeningen zelden bij jou persoonlijk. Daarom dat dit counselingstraject individueel, persoonlijk en op maat van jou is. Wat heb jij nodig? Wat zijn jouw struikelblokken? Wat zijn jouw talenten die je niet goed of onvoldoende gebruikt?

Dit traject is intensief en vraagt best wat werk van jou. Waar de basisoefeningen via Google meestal enkel op de oppervlakte werken, werk ik in de diepte. We graven naar de kern van jouw zijn, wat soms best confronterend kan zijn. Dit traject is geen snelle oplossing voor jou problemen, maar wél één waar je blijvend resultaat van zult ondervinden.