Lyndwing Creatieve Therapie

Het is allemaal niet zo zwart-wit

Intuïtieve tekening van een kleurrijke boom

­

Bovenstaande was een reactie op mijn gratis introversie test (zelf nog niet gedaan: vraag deze hier aan). Deze persoon leek zich nogal onbegrepen te voelen door mijn aanbod om deze test te doen. Blijkbaar had ze al een aantal testen gedaan, en testte ze de ene keer introvert en de andere keer dan weer extravert. Zwart noch wit.

Ik snap dat dit zeer verwarrend kan zijn. Wat moet je dan geloven? Er zijn twee mogelijke verklaringen over waarom dit gebeurt (er van uitgaand dat het betrouwbare testen waren – laat de testjes in de roddelblaadjes alsjeblieft links liggen):

  1. Je antwoordt niet volledig eerlijk op deze testen. Je antwoordt (misschien onbewust) het gedrag of de uitkomst die je zou willen dat bij je past. Maar hierdoor creëer je inconsistentie en krijg je dus geen betrouwbare uitslag, met bijhorend verkeerd advies.
    Je bent ambivert, een mix van introvert en extravert. Niet elke test heeft het over het feit dat ambiversie ook een persoonlijkheidsaspect kan zijn. Omdat je in beide mogelijke types deels thuishoort, kunnen deze testen hier geen standvastig antwoord geven.
  2. Voor alle persoonlijkheidsaspecten – want er is meer dan alleen de onderverdeling introvert/extravert – geldt dat je deze moet bekijken als een schaal. Het ene uiteinde van de schaal is het ene uiterste (in dit geval introversie) en het andere uiteinde is het tegenovergestelde (extraversie). In werkelijkheid bevinden weinig personen zich op deze uitersten. We balanceren bijna allemaal ergens tussenin. Met andere woorden: bijna niemand is 100% introvert of extravert. Of zoals de onbegrepen persoon van de reactie al zei: het is allemaal niet zo zwart-wit.

Ondanks dat de persoon wat geagiteerd was, had deze wel gelijk. Maar dat wil niet zeggen dat dat het niet nuttig is om te onderzoeken wat jouw persoonlijkheid, in al zijn aspecten, inhoudt. Het kan je veel inzichten geven. Het kan zijn dat je bij zo’n onderzoek vaak denkt: “in deze eigenschap kan ik me helemaal vinden, deze past zo goed bij mij”. Maar het is ook helemaal oké als je denkt “wat hier beschreven staat, dat is bij mij toch anders”. Want ook dit geeft je meer inzicht in jezelf! Niet alles wat geschreven staat moet daarom kloppen voor jou.

Dit is ook het uitgangspunt van mijn nieuw traject “Ontdek Jezelf” dat ik gelanceerd heb. Je doet eerst een uitgebreide persoonlijkheidstest die alle 5 mogelijke aspecten (schalen) in kaart brengt. Bij de eerste sessie zullen we het over de uitkomst hiervan hebben. Wat past er (volgens jou) bij jou en wat helemaal niet? Waar kan je mee leven en ben je tevreden over, en waar zou je liever wat verandering in zien?

Het is niet zo dat we in dit traject bevestiging zoeken van de testresultaten en na zes sessies tot de conclusie komen dat je ‘nu eenmaal zo bent’. In tegendeel, we gaan deze kennis als uitgangspunt gebruiken om jouw krachten in de verf te zetten en jouw werkpuntjes te ontdekken. Hierdoor zul je na zes sessie met meer zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfwaarde naar buiten kunnen komen (ik heb het blijkbaar voor woorden die beginnen met ‘zelf’ 😅).

Meer informatie over dit traject, met onder andere een FAQ, kan je hier vinden.
Om dit nieuwe traject te vieren, kan je nog tot eind deze maand een kennismakingsgesprek aan 60% van de normale prijs inplannen! In dit gesprek bekijken we wat je uit het traject zou willen halen, hoe het kan aangepast worden aan jouw noden en of het traject (en ik als counselor) bij jou past. Het wilt dus zeker niet zeggen dat als je dit gesprek aanvraagt, je ook onmiddellijk in dit traject moet investeren. Ik zal het zelfs heel eerlijk zeggen als ik denk dat ik niet de ideale persoon ben om jou verder te helpen, of mijn traject niet bij jou zou passen. Ik zal dan wel samen met jou zoeken wat je wel nodig hebt en wie jou hierbij kan helpen. Je kan hier dus alleen maar bij winnen 😉.