Lyndwing Creatieve Therapie

Luister je naar je hart of naar je hoofd?

Drawing stormy clouds

Dat was de titel van de nieuwsbrief van Psychologie Magazine, dewelke braafjes mijn mailbox was binnengeslopen. Meer nog, ze hebben een ruime special gewijd aan het thema intuïtie! Mijn aandacht hadden ze alvast goed beet.

Ik vind het altijd kei tof als iets dat vaak als zweverig wordt beschouwd samenkomt met wetenschap 😊. Toen ik mijn praktijk begon, was ik als de dood dat mensen mij als zweverig zouden beschouwen omdat ik intuïtief tekenen als hulpmiddel gebruik in mijn sessies. Oh, ik deed er alles aan om het woord intuïtie te vermijden, om zo toch maar niemand af te schrikken.

Ondertussen weet ik wel al beter. Als je met je voeten zo diep in de aarde zit dat je niet open staat om je intuïtie te gebruiken, kan ik je hoogstwaarschijnlijk niet helpen. Om mijn en jouw tijd niet te verdoen, is het dus beter dat ik eerlijk en rechtuit ben over waar ik achter sta en wat de basis van mijn praktijk is.

Ik geloof dus rotsvast dat we hier opgegroeid zijn met een te groot geloof in logica en rede. We nemen al onze besluiten op basis van goed beredeneerde argumenten, pro-con lijsten en wat het meest logische is (of lijkt). Ook al schreeuwt iets binnen in ons “NEE! Niet doen!!!!”, als we het niet kunnen verklaren met rede, dan negeren we het. Want die stem van ons intuïtie gaan we niet volgen. Wat weet ons gevoel nu wat juist is en wat niet?

Maar, als je erop begint te letten, zijn de beslissingen waar we ons intuïtie niet gevolgd hebben, vaak de beslissingen waar we nadien spijt van hebben ☹. Vaak draait het niet goed uit als we negeren wat we eigenlijk onbewust al weten. En toch hebben we zoveel vertrouwen in de rede en gigantisch veel wantrouwen in alles wat niet bevattelijk is. We vallen keer op keer in diezelfde valkuil.

Maar wat is intuïtie dan?

­Dat was de titel van de nieuwsbrief van Psychologie Magazine, dewelke braafjes mijn mailbox was binnengeslopen. Meer nog, ze hebben een ruime special gewijd aan het thema intuïtie! Mijn aandacht hadden ze alvast goed beet.

Ik vind het altijd kei tof als iets dat vaak als zweverig wordt beschouwd samenkomt met wetenschap 😊. Toen ik mijn praktijk begon, was ik als de dood dat mensen mij als zweverig zouden beschouwen omdat ik intuïtief tekenen als hulpmiddel gebruik in mijn sessies. Oh, ik deed er alles aan om het woord intuïtie te vermijden, om zo toch maar niemand af te schrikken.

Ondertussen weet ik wel al beter. Als je met je voeten zo diep in de aarde zit dat je niet open staat om je intuïtie te gebruiken, kan ik je hoogstwaarschijnlijk niet helpen. Om mijn en jouw tijd niet te verdoen, is het dus beter dat ik eerlijk en rechtuit ben over waar ik achter sta en wat de basis van mijn praktijk is.

Ik geloof dus rotsvast dat we hier opgegroeid zijn met een te groot geloof in logica en rede. We nemen al onze besluiten op basis van goed beredeneerde argumenten, pro-con lijsten en wat het meest logische is (of lijkt). Ook al schreeuwt iets binnen in ons “NEE! Niet doen!!!!”, als we het niet kunnen verklaren met rede, dan negeren we het. Want die stem van ons intuïtie gaan we niet volgen. Wat weet ons gevoel nu wat juist is en wat niet?

Maar, als je erop begint te letten, zijn de beslissingen waar we ons intuïtie niet gevolgd hebben, vaak de beslissingen waar we nadien spijt van hebben ☹. Vaak draait het niet goed uit als we negeren wat we eigenlijk onbewust al weten. En toch hebben we zoveel vertrouwen in de rede en gigantisch veel wantrouwen in alles wat niet bevattelijk is. We vallen keer op keer in diezelfde valkuil.

­Intuïtie wordt vaak omschreven als je (buik)gevoel volgen. Maar daarin ligt juist vaak een valkuil en een gevaar! Intuïtie heeft vaak weinig met gevoel te maken. Meer nog, eenmaal je er een gevoel bij voelt, is het even gevaarlijk om naar dit gevoel te luisteren dan naar je logica. Intuïtie kan je meer zien als een ‘weten’. Je weet gewoon of je iets moet doen of niet, maar dan zonder dat er een waarom bij te pas komt.

Ik geef een voorbeeld om het wat duidelijker te maken:

Ineens schiet je te binnen dat je iemand moet opbellen. Je weet niet waarom, je hebt die persoon al een hele tijd niet gehoord, en bellen doe je sowieso niet graag. Toch laat dit ‘gevoel’ je niet los. Bellen, moet je! Maar waarom?? Je afschuw voor bellen neemt, zoals zo vaak, de overhand. Je wilt helemaal niet bellen. Wat als er helemaal niets aan de hand is? Die persoon gaat misschien denken dat je gek bent. Je besluit om je intuïtie te negeren. Achteraf kom je echter te weten dat het helemaal niet goed gaat met deze persoon. Als het maar nog niet te laat is..

Het gaat dus niet echt om je gevoel te volgen, want afschuw is ook een gevoel. Het is moeilijk om het verschil te vatten, ik weet het, maar dat onderscheid is wel degelijk belangrijk. Je intuïtie gaat je vaak leiden naar dingen die oncomfortabel voor je zijn, maar het zijn net deze dingen die je moet doen om verder te kunnen in je leven.

Het is echter niet zo dat je intuïtie volgen enkel en alleen voor geluk en voorspoed gaat zorgen. Het is een illusie dat je ‘hét geluk’ in het leven kunt vinden. Het leven is nu eenmaal dualistisch: je kent goede tijden en je kent slechte tijden. Meer nog, zonder de slechte tijden zou je niet eens kunnen vaststellen wat goede tijden zijn. Dit tweezijdige aspect van het leven hebben we dus zelfs nodig!­

Ik help mensen die vast zitten in de verwerking van gebeurtenissen uit hun verleden

Art - Falling Out

Dit vast zitten uit zich door emoties en herinneringen die zich te pas en ten onpas de kop opsteken. Ze voelen zich als het ware overspoeld: onmacht overheerst. Om hierop grip te kunnen krijgen, is het net belangrijk om ze (in een veilige setting, bijvoorbeeld tijdens een sessie in mijn praktijk) onder ogen te komen, om ze echt te voelen. En dat vraagt moed. Je intuïtie leid je namelijk naar de dingen die je moet verwerken, de dingen waar je vaak ook bang voor bent. Maar weet ook, het leid je enkel naar de dingen die je al aankan. Mispak je hier niet aan, het kan vaak zwaar en beangstigend aanvoelen, maar je zal geen dingen tegenkomen die te zwaar voor je zijn.

Ik heb een gratis audio-workshop gemaakt, waarin je via intuïtief tekenen de tools krijgt voor het verwerken van deze emoties en herinneringen. Je kan deze beluisteren via deze link. Doe je het liever niet alleen, dan mag je altijd een kennismakingsgesprek met mij inplannen (via mijn online agenda). In zo’n eerste gesprek gaan we samen onder andere al een soortgelijke oefening gaan doen, waarbij ik je door de verschillende stappen zal begeleiden.

PS: Je kan mij ook volgen op Facebook of Instagram voor meer hersensspinsels 😊