Lyndwing Creatieve Therapie

Katten zijn introvert, honden extravert

Mijn tijgerkat ligt te snoozen op de schoot

Mijn kat Chezz kwam zich weer eens op mijn schoot nestelen terwijl ik met mijn computer bezig was. Zalig vind ik dat! Al kan het al eens snel minder aangenaam worden als hij zijn scherpe nagels, uit puur genot, niet achterwege kan laten (kneden kneden). En het feit dat ik wel eens naar het toilet zou moeten gaan, maar hij zo mooi ligt te snoozen, is ook niet echt praktisch (we willen Lord Schattigheid toch niet storen!). Toch voel ik me altijd vereerd als hij mijn schoot als de uitverkoren plaats uitkiest voor zijn dutje.

Katten zijn over het algemeen nogal introvert. Ze zijn graag op zichzelf, liggen veel te ‘denken’ (over hoe de wereld over te nemen?) en hebben niet graag drukke omgevingen. Maar het zijn ook opportunisten. Als ze er zin in hebben, dan komen ze aandacht zoeken, of zelfs eisen. Zo niet, dan leggen ze zich ergens hoog en veilig weg of verstoppen ze zich op zo’n manier dat je bijna niet anders kan dan ze met rust te laten.

Een kat is ook heel kieskeurig over van wie ze aaitjes en knuffels toelaten en van wie niet. Ze zijn terughoudend, en vaak ook vrij autistisch. Veranderingen in hun omgeving moeten altijd eerst grondig onderzocht worden voordat ze zich terug op hun gemak kunnen neerleggen voor een (uiteraard welverdiend) dutje. Luide muziek of TV is ook niet hun ding (sorry Chezz en Floor 🤭), en ze hebben veel nood aan rust, dutjes en chillen. Oh, ik wou soms dat ik een kat was…

Honden daarentegen zijn over het algemeen extravert: ze hebben veel aandacht en externe stimuli nodig. Ze zijn graag sociaal, en krijgen het liefst van zoveel mogelijk mensen aaitjes. En ze zijn verschrikkelijk enthousiast (overdosis allesvernietigend gekwispel)! Ik vind honden geweldig, maar soms is het voor mij allemaal een beetje te veel van het goeie. Ik ben ook op mijn rust gesteld. Het constant moeten entertainen van een huisdier is niet voor mij weggelegd.

Het beeld van een ‘crazy cat lady’ is vaak een alleenstaande vrouw met een hele harem aan katten. Mijn vermoeden is dat introverte vrouwen, die niet snel diepe connecties maken met een potentiële partner en hierdoor vaker alleen blijven, veel meer gesteld zijn op het rustige gezelschap van de onafhankelijke, opportunistische kat. Honden zijn voor hun vaak te overweldigend.
Wil je graag weten of je eerder een introverte kat of een extraverte hond bent? Zoek het snel uit met mijn gratis test.

Dit alles is natuurlijk allemaal zeer erg veralgemeend. Er zullen ongetwijfeld ook introverte personen zijn die een hond hebben en extraverte personen met een kat, mooi in harmonie met elkaar. Maar het is wel een mooie metafoor over wat introversie en extraversie juist inhoudt, niet? 😊 En als je me nu wilt excuseren, ik heb nood aan een portie kattenschattigheid ❤️

PS: vind je niet direct een manier om, net zoals je kat en/of hond (of die van een kennis), in harmonie met je innerlijke zelve te leven? Je bent zeker niet de enige. Speciaal hiervoor heb ik een nieuw traject ontwikkeld: “Ontdek jezelf”. Hierbij gaan we, 1 op 1, op zoek naar de versie van jezelf waar jij je helemaal goed bij voelt. Meer informatie is te vinden op: https://www.lyndwing.be/traject-ontdek-jezelf/

­