Lyndwing Creatieve Therapie

Wat we kunnen leren van de prehistorie

Art Be Kind To Yourself

­
Ik zat alweer voor mijn computer, webinars weet je wel. Ik heb er sinds covid wel honderd gevolgd, de ene al boeiender dan de ander. Deze ging over energiebeheer (menselijke energie, niet dat andere zeer actuele thema), gebracht door Annick van Staey van Opternieft. Hoe voorkom je dat je meer energie kwijtspeelt dan dat je opdoet. En het logische vervolg: hoe voorkom je een burn out.

Het is een onderwerp waar ik me sinds mijn eigen burn out in verdiept heb en waar ik het ook vaak met mijn eigen cliënten over heb. Het is ook zeer actueel in onze maatschappij van drukdrukdruk. Veel nieuwigheden waren er voor mij niet bij. Wat deze webinar wel zeer boeiend maakte, en de reden dat het bij mij binnen kwam, was de manier waarop Annick haar verhaal deed. Enerzijds omdat het nodig was om me te herinneren waarom energiebeheer zo belangrijk is (praktice what you preach, nietwaar). En anderzijds is het altijd fijn om de bevestiging te krijgen dat ik goed bezig ben met deze boodschap door te geven naar mijn cliënten die het nodig hebben 😊.

Om stress en energiemanagement goed te begrijpen, moeten we terug keren naar de prehistorie, naar hoe onze fight/flight/freeze (vechten/vluchten/bevriezen) reactie is ontstaan. Onze voorouders wisten te overleven omdat ze deze reactie hadden in levensbedreigende omstandigheden. Wat doe je als je een tijger tegenkomt? Dan heb je meestal geen tijd om na te denken en je opties af te wegen. Je brein moest een onbewuste keuze maken, als een reflex.

Dit overlevingsinstinct zit nog steeds in ons, al maken we meestal dat soort levensbedreigende situaties niet meer mee. Maar we kunnen dit wel omzetten naar onze hedendaagse tijd. De tijgers zijn nu onze baas, facturen, werkdruk, … geworden.

Maar deze moderne bedreigingen zijn voor velen een constante geworden. En hier knelt nu net het schoentje. In de prehistorie, als de tijger weg was en je terug in je kamp was, kon je ontspannen. Een essentieel onderdeel voor jouw energiebeheer. Maar we slagen er niet meer in om te ontspannen. En nee, de goedbedoelde woorden “je moet meer ontspannen” zal hier niet bij helpen 😉.

Wat wel helpt is de Eerste Hulp Bij Stress (EHBS) strategie: ademen, ga de natuur in, bewegen (oh, de ironie, energie inzetten om energie te krijgen!), sociale interactie (moet geen feestje zijn he! Gewoon een goed gesprek kan al wonderen doen), … En wat voor mij als creatief therapeut en kunstenaar een van de belangrijkste remedies is: creatief bezig zijn! 😁

En dan kwam het zinnetje dat mij heeft doen beslissen om dit ook met jullie te delen: “Want als je het zo bekijkt, waren er helemaal geen praktische redenen voor de muurschilderingen.” Het hielp de mensen uit die tijd namelijk niet om te overleven zoals bij het jagen of verzamelen. Het hield hen niet warm zoals het kampvuur. En om een boodschap over te brengen, konden ze dit ook gewoon door sociale interactie doen. Creativiteit is al sinds mensenheugenis een manier om te ontspannen en terug je energie op te laden.

Mijn visie gaat nog verder dan wat Annick in de webinar vertelde: “creativiteit helpt je niet alleen ontspannen, het helpt je dingen verwerken die je moeilijk in woorden kan uiten, het helpt je naar buiten te brengen wat binnenin vast zit”. Ik snap dat dit zinnetje misschien wat abstract kan klinken, maar ik zie het keer op keer bij mijn prachtige cliënten. De emoties of herinneringen waarmee ze al jaren worstelen, die ze proberen te onderdrukken en niet kunnen aanvaarden, steken steeds opnieuw de kop op. Het overvalt hun op de meest ongepaste momenten (tijdens een vergadering op het werk, op een feestje, …), en vaak schamen ze zich hiervoor. Door intuïtief te tekenen krijgen al deze opgekropte gevoelens een uitlaatklep. Ze mogen eindelijk eens gevoeld en geuit worden (in een gecontroleerde omgeving), en dat zorgt voor een bijna onmiddellijke opluchting! En die opluchting zien aan het einde van een creatieve sessie, wel dat is de reden waarom ik creatief therapeut ben geworden! 😊

Nemen jouw herinneringen jouw leven soms over en zou je ze een uitlaatklep willen geven, zodat je opgeluchter verder kunt? Maak zeker een afspraak voor een kennismakingsgesprek! Ik help je om het verleden, en de bijhorende gedachten, een verlossende uitlaatklep te geven.