Lyndwing Creatieve Therapie

Mijn Geek-hartje kon zich weer eens uitleven

Ik in cosplay op Elftopia 2022 poserend voor het Ooidonk-kasteel

Dit weekend was het Elftopia, een fantasy beurs op het domein van het kasteel van Ooidonk in Deinze. Een prachtige setting om mijn passie uit te leven: cosplay (zowel het kijken als het zelf dragen), verschillende workshops (bijlwerpen, boogschieten, je eigen toverstok maken, …), optredens en uiteraard de markt!

Het was natuurlijk op het hoogtepunt van de voorbije hittegolf, dus de workshops hebben we maar naast ons neergelegd, mijn vleugels van mijn cosplay thuisgelaten (minder gewicht) en we hebben enkel een stuk optreden van Molotov Jukbox (met als zangeres een actrice uit Harry Potter, Star Wars en Game of Thrones) meegenomen en voor de rest zoveel mogelijk schaduw opgezocht. We waren wel gezegend door de natuurgodin, want de wespen lieten mij wonderbaarlijk wel met rust en vielen enkel omstaanders lastig. Je zou eens moeten weten hoeveel schrik ik van die rotzakjes heb: complete paniek!

Maar de markt, die kon ik echt niet overslaan! Ik heb meestal wel een verlanglijstje als we naar zo’n beurs gaan, want er zijn daar veel dingen te koop die je elders moeilijk te pakken kan krijgen! Een van zo’n dingen die we daar altijd aanschaffen is mede, ook wel gekend als honingwijn. Een zoete (alcoholische) drank uit de middeleeuwen die zo’n beetje aan een heropflakkering bezig is. En terecht, want het is super lekker! Alleen consumeer je het in de zomer best niet te veel buiten. Je weet wel, complete paniek enzo! 🐝

Iets wat bijna nooit op mijn lijst staat, maar wat ik wel bijna altijd mee naar huis neem, zijn boeken🙈. Het is een verslaving, ik kan er niet aan doen. 😜 We kunnen geen boekenwinkel binnen wandelen, of op een beurs een boekenkraam voorbij lopen, zonder er ook effectief onze collectie uit te breiden. Onze nieuwe bibliotheekkast staat nu alweer vol. Zeker op een beurs als Elftopia weet je dat ze bijna alleen fantasy-boeken verkopen. En dan ook nog eens van overwegend Vlaamse en Nederlandse auteurs. Zo zijn er verrassend veel met ook verrassend goede boeken! Steunen, die lokale handel!

Wat me trouwens opviel, is dat het cliché dat auteurs introvert zijn, vaak wel waar is. Er waren een paar boeken waar de cover-art me echt wel aansprak. Bij deze auteurs voerde ik een gesprekje. Helaas waren er weinig auteurs die echt overtuigend konden vertellen over hun werk, wat ik jammer vind. Je hebt natuurlijk de extraverte uitzondering onder de auteurs die je onmiddellijk aanspreken als je naar de boeken aan het kijken bent. Iets wat mijn introverte brein dan weer minder graag heeft. Als ik nog aan het kijken ben, dan voelt het heel opdringerig aan als je mij dan met een verkooppraatje om de oren slaat. (Ik weet het, het moet nogal precies zijn bij mij 😉)

Het jammere is dat de auteurs die ik zelf aansprak, vaak niet echt met veel passie over hun boek konden praten; terwijl ik er wel van overtuigd ben dat ze veel passie voor het schrijven en hun eigen werk voelen, anders ga je dat lange proces van schrijven, redactie en uitgeven niet aan. En ik weet dat ik zelf ook niet de beste verkoopster ben. Het is al gebleken dat ik op een beurs ook niet degene ben die als een marktkramer al roepend over haar diensten zal vertellen. Maar wat ik ook weet, is dat als iemand mij aanspreekt over mijn werk, er een vlammetje in mij gaat branden dat ik moeilijk kan intomen. Mijn passie komt naar boven, en het is ook vaak hierdoor dat ik mijn toekomstige klanten overtuig. Ik geloof in mijn werk, en ik geloof ook dat ik er goed in ben. En dat is niet arrogant, dat is weten wat je waard bent. Niet meer, niet minder.


Veel introverte personen hebben het hier nog moeilijk mee. Door op te groeien in een extraverte maatschappij, zijn velen van ons verlegen, hebben een deuk in het zelfvertrouwen gekregen en hebben het moeilijk om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. En hé, ik ben daar ook geweest. Maar weet ook dat dit geen eigenschappen zijn van een introverte persoonlijkheid! Je kan wel degelijk meer zelfvertrouwen krijgen en minder verlegen worden. De eerste stap is weten wat je waard bent, want iedereen heeft zijn waarde (niet in euro’s uitgedrukt natuurlijk). Ook jij! Als je gelooft in wat je kan en je je passie toelaat om in jezelf te branden, dan zal die verlegenheid automatisch wijken en kan je overtuigend over je eigen werk praten.

Maar goed, alweer een paar boeken rijker zijn we toch redelijk rap terug naar huis gekeerd. Die verdomde hitte! Ik kan niet wachten om in mijn nieuwe aanwinsten te beginnen. Ben je geïnteresseerd in mijn leesavonturen en mijn bevindingen, of wil je graag wat nieuwe fantasy-auteurs uit de lage landen leren kennen? Volg (of bevriend) mij op Goodreads (een boekenplatform om je gelezen boeken bij te houden en te reviewen, maar ook dat van vrienden te bekijken)!