Lyndwing Creatieve Therapie

Kan je minder introvert zijn?

Pairi Daiza foto voor aquarium tegenlicht

­Een veel gezochte zoekterm, zo blijkt 😯. Ik heb al verteld dat ik deze zomer een online programma volg om mijn bedrijf en mijzelf productiever en gefocust te maken. Als onderdeel van dit programma van @deproductieveondernemer doe ik een mini-marktonderzoekje: nakijken wat mijn (potentiële) klant (jij dus) intikt in Google om zichzelf te helpen.

Dit was een zeer inzicht-gevende opdracht. En tegelijkertijd brak mijn hart een beetje 💔. Google gaf me bijvoorbeeld de suggestie: “hoe kan ik minder introvert zijn?” of ”hoe kan ik meer extravert zijn?” Twee zijden van dezelfde munt. Het feit dat dit in de suggesties van Google komt, wil zeggen dat er veel op deze vragen gezocht wordt.

En ik snap het wel. Ik heb ook al vaak gewenst om minder introvert te zijn. Dit komt bijvoorbeeld naar boven als ik marketing moet doen. Ik denk dan vaak: “het zou toch eenvoudiger zijn als ik wat extraverter was, mensen vlotter durf aanspreken, niet zo terugschrik van telefoontjes plegen, …” Ergens had ik dus niet zo uit de lucht moeten vallen, toch? Maar om het zo zwart op wit te zien… Het doet me pijn om te weten dat zoveel mensen het echt moeilijk hebben met gewoon zichzelf te zijn.

Dit is ook de reden dat ik mijn praktijk heb opgericht: om jou, en alle anderen die deze zoekterm intypen in Google, te helpen om jezelf wat meer te accepteren en misschien zelfs wat van jezelf te houden. Want, ook al kan je je soms verloren voelen als introvert in onze luide, drukke maatschappij, introvert zijn kan ook echt een zegen zijn. Als je leert om het te omarmen en met trots jezelf durft te zijn, dan staan er jou nog zoveel mooie, diepe en betekenisvolle dingen te wachten. Echt waar! 😉

Wist je trouwens dat introversie een deel is van je persoonlijkheid? En je persoonlijkheid zit in je DNA, wat je dus niet kan veranderen. Hoe hard je ook probeert, en soms heb je misschien het gevoel dat het je begint te lukken, het zal je steeds weer ontglippen, omdat je echte ik (onbewust) naar buiten wil komen. Eens je dit gaat inzien, ga je je afvragen waarom je zoveel moeite en waardevolle energie steekt in je voordoen als iemand wie je niet bent.

“Jouw persoonlijkheid is een deel van jezelf”, zeg ik vaak. Maar wat ik er altijd achteraan zeg, en minstens even belangrijk is, is dat je ook moet weten hoe je met kennis over jezelf moet omgaan. Je kan jezelf erachter verschuilen en als gemakkelijk excuus gebruiken: “ik ben nu eenmaal zo, ik kan er niets aan doen.” Maar je kan deze kennis ook gebruiken als springplank om te groeien en te floreren, zonder dat je je eigenheid verliest. Door je talenten te ontwikkelen (i.p.v. ze aan te passen naar wat anderen willen) en je mindere punten te leren kennen en bij te schaven, ga je veel minder energie verspillen en uit veel meer zaken plezier en voldoening halen. ‘Het geluk’ bestaat niet, maar op deze manier zet je wel een mooie stap naar een gelukkiger en meer voldaan leven.

Misschien denk je nu wel: “dat klinkt als heel veel werk”. Ik zal niet liegen, het klopt dat je zonder moeite er niet zult geraken. Maar weet ook dat je dit werk niet alleen moet doen! Ik ben er voor je, ik doe niets liever dan jou te helpen om jezelf te omarmen en te ontplooien. Lijkt het je wat? Boek nu een individuele intake-sessie via mijn website. Deze eerste sessie kan zowel face to face doorgaan in mijn praktijk als via video-call van bij jou thuis. Zie ik je snel?