Lyndwing Creatieve Therapie

Ik zit in zo’n tweestrijd

Tekening kamperen onder sterrenhemel

Onze sessie loopt bijna ten einde en ik denk dat ze het woord “tweestrijd” al minstens zeven keer vermeld heeft. Het zit dus diep en ze wil er vanaf, wat begrijpelijk is, want een tweestrijd is nooit leuk. Maar het is ook niet gemakkelijk om er uit te geraken, want anders zou je het geen strijd noemen, maar eerder een twijfel of iets dergelijks. Er zijn met andere woorden twee delen binnenin jezelf die elk hun eigen mening hebben over het ‘probleem’ en de mogelijke ‘oplossing’.

Mijn visie is dat het meestal gaat om een strijd tussen enerzijds je innerlijke criticus (rede, rationaliteit, je “Bruno”,..). Deze komt tot stand door al jouw ervaringen, door personen die iets tegen jou gezegd hebben en door heel wat leermomenten. Met andere woorden: je conditionering. Anderzijds is er je intuïtie (buikgevoel, hart, fingerspitzengefühl, …). Dit benoem ik als de stem dat echt puur en alleen van jezelf komt: je passie, je ik.

In onze westerse maatschappij wordt er zeer veel aandacht gegeven aan het rationele. Wat kan er nu beter zijn dan alles goed te beredeneren zodat alles logisch is. Liefst nog met een wetenschappelijk bewijs erbij. Intuïtie, dat laten we beter links liggen, want dat valt niet uit te leggen of te verklaren. Het is een gevoel of een sensatie, je lichaam dat je iets wilt vertellen. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar verschillende takken van intuïtie om het toch maar te proberen verklaren. Neem nu bijvoorbeeld een pendel. Voor wetenschappers beweegt een pendel heen en weer omdat ons onderbewustzijn onze spieren microbewegingen laat uitvoeren. De believers van de pendel vinden dan weer dat de geesten of de beschermengelen deze laten bewegen. Hoe het ook in zen werk gaat, de pendelaars krijgen vaak wel een antwoord om uit hun tweestrijd te geraken. Een welkome richting.

­De laatste tijd ben ik me meer gaan verdiepen in het concept intuïtie, o.a. door intuïtief tekenen. En ik geloof er echt in dat we wat meer belang mogen gaan hechten aan onze intuïtie. Deze houdt ook waarheid in en is niet enkel iets voor hippies. Onze intuïtie geeft onze diepste verlangens aan en wijst ons de weg naar hoe we deze kunnen vervullen. Wil dit dan zeggen dat als je je intuïtie volgt, je altijd de meest positieve uitweg zal vinden en alleen nog maar voorspoed en geluk op jouw pad zal tegenkomen? Neen, natuurlijk niet. Soms moeten we lessen leren die pijnlijk kunnen zijn, maar ons wel in staat stellen om verder te gaan, om iets los te kunnen laten of om iets te verwerken.

Onze innerlijke criticus daarentegen wil ons behoeden voor slechte en pijnlijke ervaringen. “Goed toch?”, hoor ik je denken. Op korte termijn misschien wel, want je zal inderdaad wat meer beschermd zijn en meer controle over de situatie hebben. Al is die controle uiteindelijk meer een illusie. Als er iets is dat we geleerd hebben van het Corona-beestje, is dat we geen controle hebben over gebeurtenissen in ons leven. Dit kan best een zeer beangstigende gedachte zijn voor jouw innerlijke criticus! Op lange termijn gaan we de dingen die ons in deze tweestrijd brengen echter niet verwerken. We zullen het niet kunnen loslaten of niet achter ons kunnen laten. Je kan dan nog zo hard proberen om het weg te steken en te begraven, ze zullen steeds, en vaak op de meest onverwachte momenten, de kop komen opsteken. Ze zullen je blijven achtervolgen tot je de nodige stappen hebt gezet om ze te verwerken. En daarom vind ik intuïtief tekenen zo’n geweldig medium!

Naar je intuïtie leren luisteren doe je ook niet van vandaag op morgen. Vaak is je intuïtie al zodanig ondergesneeuwd door je rede, dat je het ene niet meer van het andere kan onderscheiden. Je voelt het niet meer aan als jouw intuïtie je iets wilt vertellen. Je moet als het ware terug leren luisteren of voelen naar hoe jouw intuïtie zich kenbaar maakt. Als je hier moeite mee hebt, probeer je intuïtie niet direct boven te halen op grote levensveranderende beslissingen! Probeer het eerst bij een kleine onbelangrijke keuze om terug bekend te geraken met jouw intuïtie. Dit kan bijvoorbeeld zijn: wat ga ik vandaag aandoen of wat wil ik vandaag eten? Pas ook op met jouw innerlijke criticus. Deze kan zich proberen voordoen als intuïtie, wat zeker in het begin niet zal opvallen. Daarom is het zo belangrijk om jouw intuïtie terug te leren kennen.

Kan je wat hulp gebruiken bij het herkennen van jouw intuïtie? Je kan gemakkelijk een 1-on-1 intake-sessie inplannen via mijn online agenda. Deze sessie kan doorgaan in mijn praktijk in Adegem of online via videobellen. Samen zullen we jezelf beter leren kennen, begrijpen en aanvoelen. Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag, je kan gewoon een e-mail sturen op deze mail.