Lyndwing Creatieve Therapie

Ik ben toch stom!

Art - Save Me

­Dat was wat ze zichzelf toefluisterde terwijl ze naar haar pas gemaakte tekening keek. Ik denk niet dat het de bedoeling was dat ik het hoorde. De sessie ging voornamelijk over experimenteren, over loslaten. Door bloemen en planten te gebruiken als kleurmiddel voor de tekening, word je bijna gedwongen om dit te doen. Want je gebruikt materialen die eigenlijk niet bedoeld zijn om mee te tekenen. Je weet niet wat het effect op het blad zal zijn.

Door zo op te gaan in het experimenteren, was ze helemaal uit haar gedachten gekomen. En het is altijd op dat moment dat je intuïtie zich laat horen: dan komt er boven wat echt diep van binnen in je speelt. En dit zijn de dingen die er echt toe doen als je langdurige resultaten wilt halen met therapie. Dit is echter ook het moment dat het echt confronterend kan worden, zelfs een beetje oncomfortabel. Maar niemand heeft ooit nieuwe dingen geleerd binnen zijn comfortzone.

Uit haar tekening was naar boven gekomen dat ze houvast zoekt, maar het gevoel heeft dat ze aan het afdwalen is. Ze bleef een lange tijd naar haar tekening kijken en zei, meer in gedachten dan tegen mij: “ik ben toch stom”. Als ik haar vroeg waarom ze dit zei, was haar antwoord: “Ik ben nog steeds aan het zoeken wat ik echt wil. Ik zou het ondertussen toch wel al moeten weten he? Ik ben tenslotte al 38”.

Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor. Meer nog, ik heb dit zelf ook gevoeld, en ik weet dat er nog velen zijn die met dit zelfde gevoel zitten. Daarom heb ik besloten om hierover te schrijven, want ik wil dat je weet dat het normaal is om zoekende te zijn. Het is niet stom, en het is zeker niet leeftijdsgebonden! Of je nu 18 bent en moet kiezen wat je gaat studeren, in je 30-er jaren bent en twijfelt of je je ingeslagen pad nog lang wilt bewandelen, 50 bent en tijdens het terugkijken op je leven beslist dat je het anders wilt doen, je met pensioen gaat en ineens wordt gedwongen om anders te gaan leven. Er zijn zoveel momenten die ervoor kunnen zorgen dat we gaan twijfelen of we nog wel op hetzelfde elan willen verder gaan. Het zijn momenten waarbij we gaan reflecteren over wie we echt zijn en wat we nu echt willen. En je bent er nooit te oud voor, het is onderdeel van groei en evolutie.

Hoewel het vaak niet leuk is om je zo stuurloos te voelen en met diepe twijfel te zitten, het maakt onlosmakelijk deel uit van het proces waarbij je wilt groeien en jezelf wilt ontplooien. Het is trouwens niet zo dat, als je nu een keuze maakt, je hier de rest van je leven aan vast moet blijven zitten! Het omgekeerde kan even goed: de keuzes die je in je verleden gemaakt hebt, zijn geen blijvende keuzes waarbij je niet van gedacht kan veranderen. Je maakt dingen mee, goede en slechte, die je van gedacht kunnen doen veranderen, en dat is helemaal oké. Want stilstaan of blijven hangen in het verleden zijn juist elementen die problematisch kunnen worden.

“Ik ben toch stom” is een uitspraak dat we waarschijnlijk allemaal al eens tegen onszelf gezegd hebben. Maar draai de rollen eens om: zou jij dit ooit tegen je geliefde, je kinderen of je familie zeggen? Op een manier waarop je het echt meent, zoals je het tegen jezelf zegt? Ik denk het niet… want dit is zo gemeen. Zo praat je niet tegen iemand waar je van houdt. Maar waarom praat je dan wel zo tegen jezelf?

Creatieve therapie via intuïtief tekenen is erop gericht om jezelf niet alleen beter te leren kennen, maar ook om jezelf te leren accepteren, stiekem misschien zelfs graag te zien! Dit zowel met je goede als je minder goede kanten. Je leert zelfvertrouwen krijgen op een manier dat bij jou persoonlijk past. Heb je hier nood aan, en ben je klaar om de stap te zetten? Boek nu eenvoudig een intake-sessie.