Lyndwing Creatieve Therapie

Don’t pin me down

Ik met Charlotte Wessels en haar twee albums

Ik ben al een tijdje fan van het muzikale wonder, genaamd Charlotte Wessels. Ze was jarenlang deel van de symfonische metalband Delain, maar ondertussen doet ze het solo. Tijdens de pandemie heeft ze een Patreon gestart (op dit platform kan je je favoriete artiesten steunen door een maandelijkse donatie te geven in ruil voor hun kunst). Al vanaf de eerste dag ben ik een trotse Patron van haar, want haar teksten en content op sociale media zijn vaak zo eerlijk dat het eens een verademing is in de “fake” wereld waarin we leven.

Als Patrons krijgen we elke maand een nieuw liedje te horen dat ze gemaakt heeft in haar eigen kelder-studio (Six Feet Under). Als een van haar eerste liedjes deelde ze Masterpiece, dat ondertussen ook op haar eerste album staat en eveneens te vinden is op Spotify.

Het is dus niet dat dit liedje nieuw voor mij is, maar ik moet wel zeggen dat ik het onlangs herontdekt heb. Het raakt me nu zelfs nog meer dan toen ik het voor het eerst hoorde. De oorzaak? Onlangs was het haar eerste soloconcert! Door dit concert ben ik ervoor en erna veel naar haar muziek aan het luisteren geweest (ondertussen al twee solo albums!). De dag na het concert mochten alle Patrons samen met Charlotte komen ontbijten om zo elkaar en haar te ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Kei tof moment!

De reden waarom dit Masterpiece-liedje nu zo waardevol voor me is, is omdat ik een deep dive gedaan heb in de songtekst (ook te vinden op spotify!). Ze zingt over dat je haar niet moet vastpinnen op wie ze op dit moment is, want ze gelooft erin dat ze mag veranderen en van mening mag veranderen. Ze gelooft er zelfs in dat ze zichzelf mag heruitvinden en dat fouten maken erbij hoort. “Successen of catastrofen, ze zijn allemaal penseelstreken in mijn masterpiece”.

En dit is een boodschap dat ik mijn cliënten ook wil meegeven. Het is niet dat de keuzes die je nu maakt, keuzes zijn waar je moet blijven aan vasthangen tot het einde der tijden. Kies wat op dit moment bij jou past. Is dat niet meer het geval binnen 1, 5 of zelfs 20 jaar? Dat kan geen kwaad. Je mag altijd van gedacht veranderen, want ook jij als persoon verandert. En ja, je mag ook foute keuzes maken! Een zeer onpopulaire mening tegenwoordig, maar het is uit onze fouten dat we echt leren wie we zijn en waar onze waarden liggen.

Als ik nooit in de psychiatrie had gewerkt, had het me veel persoonlijk leed bespaard. Maar het had me ook nooit tot de therapeut gemaakt die ik nu ben. Ik zou nooit geweten hebben hoe belangrijk het voor mij is om iedereen als individu te behandelen in plaats van als diagnose. Niet dat ik toen niet wist dat de patiënten personen waren, maar door zo hard op mijn eigen grenzen te botsen, en er soms zelfs over te gaan onder de druk van de instelling waar ik tewerkgesteld was, had ik nu nooit geweten hoe belangrijk dit voor me is. En daarom heb ik ze in mijn visie van mijn praktijk opgenomen.

En dit geldt voor ons allemaal. Ik hoor vaak van cliënten: “ik zou het nu toch wel allemaal voor elkaar moeten hebben en moeten weten wat ik wil.” Iedereen raakt zichzelf wel eens kwijt, dat is geen schande. Het is soms zelfs eens nodig om jezelf heruit te vinden. Dat is perfect oké! Want we worden ouder, (hopelijk) wijzer en we maken dingen mee waardoor ons standpunten en onze kijk op onze wereld verandert. Het zou dan toch jammer zijn dat je jezelf dwingt om vast te houden aan het verleden, aan wie je was, gewoon omdat je denkt dat wie jij bent een vaststaand feit is.

Creatieve therapie is een geweldig medium om te ontdekken wie jij echt bent, onder al die lagen van overtuigingen en verwachtingen. Het voelt echt als een bevrijding om deze ontdekkingstocht aan te gaan en je te ontdoen van alle overbodige ballast. Het leven zal je zo minder energie kosten en een stuk lichter aanvoelen.

Dus maak nu nog een afspraak voor een kennismakingsgesprek, en ik zal je 100% bijstaan in deze mooie zoektocht naar jezelf! 😊