Lyndwing Creatieve Therapie

Zet je gedachten op papier

Teken je kolkende gedachten van je af zodat je jouw avonden kan gebruiken om op te laden.

Leeglopen

Als introvert persoon snap je waarschijnlijk wel hoe het is om volledig leeggelopen thuis te komen. Er was een situatie op het werk of bij je vrienden/familie dat ervoor gezorgd heeft dat je nu dringend moet opladen voor je er nog maar aan kan denken iets anders te doen. Maar in plaats van op te laden, houden je gedachten je gegijzeld in die slopende situatie. Je denkt steeds maar weer aan wat je anders had kunnen zeggen, hoe je de situatie beter aangepakt zou kunnen hebben of wat je beter had gedaan/gezegd maar dan toch niet aangedurfd hebt.

Hoe verlossend zou het zijn dat je al deze (niet helpende) gedachten op papier zou kunnen zetten, weg uit de voorgrond van je hoofd? Je brein kan zo terugkeren naar een rustige fase waarin het kan doen wat je nodig hebt om terug op te laden. Dit kan gaan van tv-kijken, een boek lezen tot gaan slapen. Het is bewezen dat ‘journaling’ goed is voor je mentale gezondheid: je wordt er positiever van, het is goed voor je zelfvertrouwen en je leert jezelf echt kennen.

Tina Darkness

Toch geen dagboek?!

Ik hoor je al denken: “Een dagboek schrijven? Is dat waar ze het over heeft?” Nee, maar misschien ook een beetje ja. Journaling gaat over het overzetten van je gedachten naar papier. Dit kan in een schetsboek gebeuren, maar evengoed in een notitieboek of op een los blad papier. En of je dit nu alle dagen gaat doen (zoals een dagboek) of alleen op momenten waarop jij het nodig hebt, dat maakt niet uit. Waar het vooral over gaat is dat je je hoofd leeg maakt, zodanig dat je je terug kan opladen om de energie te hebben die je nodig hebt om te doen wat je graag doet!

Ik heb zelf al ontelbare keren geprobeerd om een vorm van dagboek bij te houden. Of het nu ’s avonds een dankbaarheidsjournal of ’s morgens de ‘morning pages’ van Julia Cameron was, nooit hield ik het lang vol. Ik ben namelijk niet zo ‘talig’ aangelegd. Ik houd weliswaar van boeken, mooie lyrics en gedichten. Maar dat is het net: ik houd van het consumeren van de taal. Hierbij het gevoel hebben van ‘Ja! Dat is net wat ik voel!”. Het zelf produceren van woordcombinaties, zowel geschreven als uitgesproken, gaat me niet altijd gemakkelijk af. Die dagboeken voelden dan ook vaak aan als een extra kwelling in plaats van een verlossing.

Intuïtief tekenen daarentegen gaat vanzelf, omdat het juist zo weinig mogelijk vanuit je hoofd gebeurt. Je tekent wat lijnen op gevoel en je ziet wel wat er uit komt. Is elke tekening een kunstwerk? Nee, natuurlijk niet. En dat hoeft ook helemaal niet. Elke tekening is een laten leegstromen van je gedachten, een momentopname uit je geest, een herinnering dat je kan bijhouden. En het brengt dezelfde voordelen als een geschreven dagboek met zich mee: je wordt positiever, je piekert minder, je krijgt meer zelfvertrouwen en je leert jezelf beter kennen!

 

Buikgevoel

Dit programma gaat over intuïtief tekenen: tekenen vanuit je buikgevoel terwijl het denken zoveel mogelijk uitgeschakeld wordt. Een mooie manier om uit dat overvolle hoofd van je te komen. Ik leer je in deze training ook hoe je er een gewoonte van kan maken om dagelijks, of op de dagen dat je het nodig hebt, aan het tekenen te gaan. En dit zonder dat het een opgave of een extra taak wordt. Het zal aanvoelen als de ideale uitweg, weg van die kolkende gedachten.

Training uit ervaring

Deze training heb ik voor jou in elkaar gestoken omdat ik uit ervaring weet hoe helend en mooi intuïtief tekenen kan zijn. Tijdens mijn depressie, en zeker tijdens mijn angstaanvallen, droogde mijn taal helemaal op. Ik kon niet meer vertellen wat er met mij mis was of hoe ik mij voelde, ik wist het zelf niet eens. Klassieke praattherapie bracht hier dan ook niet het gewenste resultaat. Wat ik wel nog kon, dat was tekenen.

In die donkere periode heb ik intuïtief tekenen ontdekt. Het bracht mij een manier om te begrijpen wat er zich in mezelf afspeelde. Tegelijkertijd hielp het mij om uit mijn diepe put te geraken. Ik wil jou diezelfde ontdekking laten meemaken. Hiermee hoop ik dat jij niet zo diep in het donkere gat van je eigen hoofd valt, of dat je de aangereikte ladder leert gebruiken om terug hogerop te geraken.

De grote 9 stappen

In deze training ga je ontdekken:

 1. Waarom een alternatief voor taal nodig is
 2. Welke materialen je kan gebruiken om op een laagdrempelige manier te tekenen
 3. Welke manieren er zijn om je gedachten even op pauze te zetten
 4. Hoe je de angst voor het lege papier overwint
 5. Hoe fijn het is om gewoon naar de wolken te kijken
 6. Hoe je gewoon doet, zonder te veel na te denken
 7. Hoe je op twee verschillende manieren een intuïtieve tekening kan maken
 8. Hoe je hier nu een goede gewoonte van maakt, zonder dat het een opgave wordt

Inhoudelijk

Het is belangrijk dat je gedachten even tot rust kunnen komen, gewoon omdat we die rust soms nodig hebben om op te laden. Maar ook voor de intuïtieve tekening dat we gaan maken is het nodig om even die pauzeknop in ons hoofd in te drukken. We gaan namelijk tekenen vanuit onze buik, onze intuïtie. En als ons hoofd, zoals zo vaak, te luid is, kunnen we onze intuïtie niet horen/voelen.

Deze vorm van tekenen is ook uiterst geschikt om te leren loslaten. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn! Velen van ons hebben een perfectionist in zich, dewelke soms beter eens zou zwijgen. Daarom is dit een goede oefening in ‘niet denken, gewoon doen’. Ook buiten het tekenen zul je merken dat het leven hierdoor toch weer ietsje eenvoudiger wordt.

We gaan proberen om van intuïtief tekenen een gewoonte te maken. Dit heeft vele positieve invloeden op jouw leven: je krijgt meer controle over jouw gedachten, je gaat inzichten krijgen over wat jouw triggers zijn en wat jou juist energie geeft, je gaat positiever in het leven staan omdat de negatieve gedachten geen volle controle meer over jou hebben en je zal meer zelfvertrouwen krijgen.

Zelfvertrouwen hebben wilt trouwens heus niet zeggen dat je luider moet worden, beter moet worden in small talk of naar feestjes moet gaan. Je kan jezelf gewoon graag zien zoals je bent, met je positieve en minder positieve kantjes. En net bij dat laatste wil ik jou helpen: gewoon jezelf zijn, maar met het vertrouwen dat je er zo mag zijn!

Type training & duurtijd

In deze training van twee weken leer je hoe je via intuïtief teken je gedachten op papier zet om je hoofd vrij te maken. Zo kun je je terug opladen na een moeilijke dag of situatie. Moet je daarom die training in twee weken volgen? Nee, je krijgt onbeperkt toegang tot deze training, dus doe het zeker op jouw eigen tempo. Deze training is onderverdeeld in 9 onderdelen, waarbij elk deel uitgelegd wordt door middel van enkele video’s en PDF-documenten, inclusief de nodige oefeningen.

Dit is voor jouw als

Dit werkt niet als

Kostprijs

Wat is het voor jou waard om:

 • Opnieuw te kunnen genieten van je avond en je slaap?
 • Van je hoofd (terug) een fijne plaats te maken om in te verblijven?
 • Positiever in het leven te staan?
 • Jezelf graag te zien met een vertrouwen dat bij jou past?

De effectieve investering in deze training, waar je alle bovenstaande doelen gaat bereiken, is € 179. Maar omdat deze training nog volop in opmaak is, kan je hem nu pre-orderen voor slechts € 129. Dit aanbod is geldig tot de training online gaat, wat ongeveer eind mei 2022 zal zijn.

 

Hoe het voor mij was

Ik ben zelf introvert en hooggevoelig. Een prachtige combinatie dat ervoor zorgde dat ik na mijn werk of een leuke activiteit vaak compleet leeg en overprikkeld thuis kwam. Dit zorgde er ook voor dat ik op die momenten, in plaats van thuis te komen en onmiddellijk op te laden, eerst nog enkele uren vast zat in een kolkende gedachtestroom dat me nog meer uitputte. Vlot in slaap vallen zat er ook niet in omdat mijn overvolle brein me bezig hield, waardoor ik de volgende ochtend nog steeds moe en niet volledig opgeladen aan de dag moest beginnen. Voel je de vicieuze cirkel al komen? Dag na dag slipte ik verder weg, tot ik simpelweg de mentale kracht niet meer had om de dag te starten. De eerste paar maanden van mijn werkongeschiktheid heb ik dan ook niets anders gedaan dan slapen: vaak meer dan 16 uur per dag!

Corona deed ook nog zijn intrede in het land. Op zich kan ik, als introvert zijnde, vrij goed om met afzondering. Het nadeel van de lockdowns en sociale afstand was echter dat ik helemaal niet meer gewend was aan sociale situaties, wat mijn prikkelgevoeligheid alleen maar deed toenemen. Een simpel etentje met mijn partner was al genoeg om net zo thuis te komen als wat ik vroeger had na een hele dag werken, gevolgd door nog een concertje. Het is op dat moment dat ik ontdekte dat intuïtief tekenen niet alleen werkt om dingen uit je (ver) verleden te doorwerken en verwerken, maar ook om je kolkende gedachten over te zetten op papier, weg uit je hoofd, zodat je kunt terugkeren naar de o zo aangename rust en stilte waar je zo hard nood aan hebt.

Nu het leven eindelijk terug op gang lijkt gekomen te zijn, merk ik dat niet alleen ik, maar ook veel van mijn (introvert) cliënteel moeite heeft om terug te wennen aan het “normale” leven in onze overweldigende extraverte maatschappij. Net daarom vind ik het zo belangrijk om deze training met jou te delen. Je moet op jouw eigen manier terug in de actieve wereld stappen, maar dan wel met een middeltje om nadien terug te kunnen opladen zodat je jezelf niet verliest en volledig leeg geraakt.